Αγαπητές Κυρίες και Κύριοι.
Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στην εκδήλωση του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων Αθηνών (ΣΑΑ) σήμερα 2/12/2019 στην ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών με θέμα Το Κόσμημα και στόχο την γνωριμία με τα συγκεκριμένα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Οι μεταλλουργικές τους τεχνικές, αλλά και η ανάπτυξη τεχνοτροπιών, πολύ προηγμένων για την εποχή τους μας αφήνουν έκπληκτους για την αισθητική τους και για την πολύ υψηλή τεχνική κατάρτιση των κοσμηματοποιών εκείνης της εποχής. Είναι όμως και μια ευκαιρία να θυμηθούμε τη σημαντικότητα τους και να μάθουμε που έγκειται η μοναδικότητα τους και πώς μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης στο μέλλον για όλους τους συναδέλφους.
Με την ευκαιρία της ξενάγησης, πραγματοποιήθηκε και επίσκεψη στην περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου».
Ο κλάδος της Αργυροχρυσοχοΐας, ως πυλώνας δραστηριότητας, είναι ένας παραγωγικός και συναλλαγματοφόρος κλάδος, ο οποίος προσφέρει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη, στην εξωστρέφεια της χώρας και στην εθνική μας οικονομία γενικότερα. Αποτελεί πόλο προσέλκυσης ξένων επισκεπτών ενισχύοντας τις έμμεσες εξαγωγές, επισφραγίζει την παράδοση, τα ήθη και έθιμα μας, καθώς το κόσμημα κατέχει εξέχουσα θέση στην πλούσια ιστορία του τόπου μας και της πολιτιστικής του κληρονομιάς, εδώ και 6.000 χρόνια, παίζοντας σημαντικό ρόλο στο πεδίο της κοινωνικής ισχύος, την σημειολογία της κοινωνικής θέσης στην αισθητική έκφραση, αλλά και την ιδεολογική τοποθέτηση των ανθρώπων.
Σε εποχές χαμηλής ανάπτυξης και ασφυξίας στο ιδιωτικό επιχειρείν, το Ελληνικό Κόσμημα έχει προσδιοριστεί ως «πολιτιστικό προϊόν» και συνεχίζει να είναι ένα από τα ισχυρότερα υγιή εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα, προωθώντας την ελληνική οικονομία αλλά και την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς τοποθετώντας τη χώρα μας σε μια από τις υψηλότερες θέσεις παραγωγής Πολιτισμού.
Η διεθνής οικονομική συγκυρία έχει πλήξει μεγάλο μέρος των χωρών μελών της Ε.Ε. και όχι μόνον, επηρεάζοντας συνεχώς με αυτό τον τρόπο, τις επιλογές των εν δυνάμει αγοραστών. Για το λόγο αυτό, προκύπτει η ανάγκη στόχευσης ειδικών δράσεων.
Ο πρώτος στόχος δράσης είναι η προώθηση και προβολή του κλάδου μας μέσα από συγκεκριμένα δίκτυα επικοινωνίας, προκειμένου να προτιμηθεί το ελληνικό κόσμημα, έναντι άλλων ανταγωνιστικών χωρών. Κάθε πολιτιστική εκδήλωση που συνδέεται με το κόσμημα, αλλά και τα συναφή είδη με αυτό, συμβάλλει στην θετική εικόνα της ελληνικής αργυροχρυσοχοΐας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δεδομένου ότι τα προϊόντα μας αποτελούν κλασσικές, παραδοσιακές, αυθεντικές, ίσως και ιστορικές επιλογές, επιθυμούμε τη δόμηση μιας τέτοιας προβολής από την Πολιτεία, ικανής να προσελκύσει και τους πλέον απαιτητικούς αγοραστές.
Ένας δεύτερος στόχος δράσης είναι η εκπαίδευση. Για πάρα πολλά χρόνια ο τομέας της εκπαίδευσης του κλάδου μας, λειτουργεί σαν προωθητική δύναμη ανθρώπων που συνεχίζουν μια παράδοση 6.000 χρόνων και ο οποίος με διαρκή αγώνα κατάφερε να κατακτήσει υψηλότατα επίπεδα κατάρτισης. Για να διατηρηθεί αυτό το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, θα πρέπει ο κλάδος της αργυροχρυσοχοΐας, να διατηρήσει και να εκπαιδεύσει τεχνίτες που είναι επαγγελματίες, άριστα καταρτισμένοι, με αναπτυγμένη τεχνογνωσία, εμπειρία και προσόντα. Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενταχθεί ο κλάδος μας, στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και συγκριμένα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, προσπάθεια που θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική για την γενικότερη αναβάθμιση του κλάδου μας και σ αυτήν την κατεύθυνση ζητούμε την αρωγή και την συμπαράστασή της Πολιτείας.
Ένας τρίτος στόχος δράσης είναι η άμεση κατάργηση του ειδικού φόρου πολυτέλειας σε κοσμήματα και πολύτιμα υλικά. Αν και η ελληνική αργυροχρυσοχοΐα διατηρεί παγκοσμίως μια σημαντικότατη θέση ως προς την ποιότητα και την υψηλή αισθητική της, η στάση του κράτους που θα έπρεπε να περιχαρακώσει και προστατεύει την δημιουργία, την παραγωγή και την διάθεση των κοσμημάτων ως «πολιτιστικό προϊόν» φαίνεται να είναι μέχρι σήμερα προκατειλημμένη και εχθρική. Θα αναφερθώ εν συντομία γιατί ζητούμε την άμεση ακύρωση του νόμου περί Φόρου Πολυτελείας και τον οποίο χαρακτηρίζουμε ως αντιπαραγωγικό, ως αντιαναπτυξιακό, ως καταστροφικό για την χώρα και ως αναποτελεσματικό νόμο.
Καθιστά το κόσμημα μη ανταγωνιστικό αυξάνοντας το κόστος παραγωγής σε σχέση με τις γειτονικές χώρες αλλά και στην παγκοσμία αγορά. Μειώνει τις πωλήσεις στις τουριστικές περιοχές, μειώνει την εισροή συναλλάγματος και την εν δυνάμει είσπραξη του αντιστοιχούντος ΦΠΑ. Συρρικνώνει την εγχώρια παραγωγή, αυξάνει την εισαγωγή ξένων κοσμημάτων, με εκροή συναλλάγματος, αποκλείει την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, επιβεβαιώνοντας την αύξηση της ανεργίας στο κλάδο και στοχοποιεί τον αρχαιότερο κλάδο παραγωγής έντεχνων προϊόντων στην Ελλάδα, απαξιώνοντας ένα πολιτιστικό προϊόν με ιστορία 6.000 χρόνων, χαρακτηρίζοντας το ως είδος πολυτελείας και τέλος ακυρώνεται η προσπάθεια να καταξιωθεί το ελληνικό κόσμημα ως Brand Name και χάνεται δια παντός η Ελληνική Τέχνη της Αργυροχρυσοχοΐας.
Ένα ακόμα πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η ραγδαία και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του Αirbnb στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Κάθε πόλη είναι γεμάτη με ιστορίες ανθρώπων και επαγγελμάτων. Μια τέτοια είναι και η ιστορία των αργυροχρυσοχόων, μιας από τις πιο αθόρυβες ομάδες του αθηναϊκού αστικού κέντρου, που άντεξε το πέρασμα της κρίσης, αλλά πλέον κλονίζεται λόγω της πίεσης που της ασκεί το Αirbnb. Σε έναν κλάδο με πολύ μεγάλη εξειδίκευση και με αλληλοσυμπληρούμενες ειδικότητες, σε μια περιοχή κρυμμένη σε συγκεκριμένους δρόμους ανάμεσα στο Σύνταγμα και στο Μοναστηράκι. Κάθε κρίκος της αλυσίδας που φεύγει, δύσκολα αντικαθίσταται.
Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην σημερινή εκδήλωση του ΣΑΑ και ιδιαίτερα τους συναδέλφους μου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΑ, για την ανιδιοτελή προσφορά τους. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως όλους τους φίλους δημοσιογράφους για την σημερινή τους παρουσία και για την συμπαράσταση τους, προσβλέποντας στην πολύτιμη βοήθειά τους και ευελπιστώντας στις υψηλές υπηρεσίες που θα μας προσφέρουν στην προβολή και επίλυση των προβλημάτων του κλάδου της Ελληνικής Αργυροχρυσοχοΐας προς όφελος όχι μόνο του κλάδου αλλά και της πατρίδος μας.
Όλως ιδιαιτέρως θα ήθελα να ευχαριστήσω,
τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο Καββαθά που βρίσκεται σήμερα εδώ και είμαι σίγουρος ότι θα σας έχουμε κοντά μας στην επίλυση των πολλών και δύσκολων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος της Ελληνικής Αργυροχρυσοχοΐας.
την κα Σοφία Αυγερινού Καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και επιστημονική υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος MEDNETA, που είναι το Μεσογειακό πολιτιστικό δίκτυο για την προώθηση της δημιουργικότητας στις τέχνες, τη βιοτεχνία και το σχεδιασμό, για την αναγέννηση των κοινοτήτων με ιστορία στις τέχνες και την προβολή των ιστορικών κέντρων πόλεων της Μεσογείου όπου και δραστηριοποιούνται.
τα μέλη του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ) και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων Αθηνών (ΣΑΑ), τους αγαπητούς φίλους και συναδέλφους, τους επισκέπτες φίλους δημοσιογράφους που μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Τέλος δεχθείτε τις καλύτερες ευχές μου για Καλά Χριστούγεννα με Αγάπη, Ελπίδα και Ευημερία. Το 2020 να είναι μια Χρονιά γεμάτη Υγεία, Ευτυχία και Δημιουργία για όλους μας.
Σας εύχομαι καλές δουλειές και μόνο επιτυχίες.
2024 @ saath.gr